Sağlık / Genel Sağlık Bilgileri
Şeker Hastalarının Yemesi Gereken Yiyecekler
Şeker hastalığı pankreastaki insülin yapımının yetersiz oluşu nedeniyle,özellikle karbonhidrat metabolizmasında,ayrıca lipit ve protein metabolizmalarında bozuklukla ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.
Şeker hastaları için on önemli uyarı
- İnsülin her zaman derialtına(kas içi değil)şırınga edilir.Hormonun buzdolabından çıkar çıkmaz vücuda verilmesi ağrı ve deride tepkilere yol açacağından,oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir.
- İnsülin flakonu açıldıktan sonra buzdolabında tutulmalıdır.oda sıcaklığında 6-8 ay bozulmaz;buzdolabına konup iğne yapılacağı zaman çıkarılırsa çok daha çabuk bozulur.Açılmamış flokanlar aylar boyu kullanılmayabileceğinden ve ancak soğukta korunabileceğinden buzdolabında 8C-10C de tutulurlar ve son kullanma tarihine değin dayanırlar.
- Hızlı etkili ünsilin her zaman yemeklerden 20-40 dakika önce yapılır.Uzun etkili ünsilin kullananlar akşam yemeğini çok erken yemelidir;akşam yemeği yenmeyecek olsada,uzun etkili ünsilin her zamanki gibi uygulanır.
- şeker hastası,sağlıklı bireylerinkine çok benzer bir perhiz izleyebilir.Yememesi gereken tek şey basit şekerlerdir.(Tatlılar,sakkaroz,bal,şekerli içecekler):Öteki yiyecekleri tümüyle kaldırmak değil,azaltmak yeterlidir.
- Yiyecekler gün boyunca en az üç öğünde alınmalıdır;Buna özellikle insüline bağımlı şeker hastalığında,olanaklıysa beş yada altıya çıkarmak yararlı olacaktır.
- Gün boyu alınan kalorinin yarısı karmaşık yapılı karbonhidratlardan (hamur,ekmek,prinç,unlu besinler)sağlanmalıdır;buna selilozlu besinler de (sebzeler)eklenmelidir.
- Şeker hastalarının ana öğünlerde bir meyve yemelerine izin verilirse de;elma,portakal,armut ve mandalina gibi meyveler bir türlü şeker olan fruktoz içerdğinden hastanın istediği miktarda meyve yemesi zararlı olabilir.
- Şeker hastası diş hekimine korkmadan başvurabilir.Kanama tehlikesi yoktur;öte yandan enfeksiyon tehlikesi olduğundan hekim işlemlerini asepsi ve antisepsi kuralları içinde yapmalı,tedaviden sonraki günlerde kandaki şeker düzeyi kontrol altında tutulmalıdır.
- Gebe şeker hastalarından dölütün dölyatağı içindeki duruşu normalse,sezaryenin tercih edilmesi ve doğumun birkaç hafta öne alınmasının anlamı yoktur;doğum,sağlıklı bir kadında olduğu gibi sorunsuz gerçekleşecektir.
- Kan şekerinin yüksek olması,kontrast maddelerle film çekilmemesini gerektirmez.Bu girişim sırasında kandaki şeker düzeyi yükselirse,bu daha çok heyecan gibi etkenlere bağlanı.Önemli olan genel metabolizma dengesidir.(hücre içi ve hücre dışı sıvı dengesi,elektrolit dengesi ve asit-baz dengesi)MEDİKANA
Şeker hastalığı diğer hastalıklara göre çok daha zor bir hastalıktır ve bu yüzden çok daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Eğer bir şeker hastanız var ise en az ayda bir doktor kontrolüne getirmekten kaçınmayın. Doktorunuzun
Tavsiyelerine Uyun
Eğer şeker hastanız insülin kullanıcı ise dikkat etmesi gereken bazı şeyler var. Bunlardan bazıları;Doktorunuz size sabah 8 akşam 8 insülin kullanılacak dediyse muhakkak o saatlerde iğnesi vurulması gerekir, aksi taktirde dengesiz insülin kullanımı hastayı tehlikeli boyuta taşıyabilir, o yüzden insülin kullanımına dikkat edelim.
Cilt Bakımı
Sizlerinde bildiği üzere şeker hastalarının yaraları geç iyleşmektedir ve bazı şeker hastalarını ayak parmaklarını, parkmaklarını kaybedebilmektedirler bu yüzden cilt bakımına önem vermenizde fayda var.
Peki Nasıl Cilt Bakımı Yapılmalı ?
Şeker genellikle ayaklarının derisi biraz kalın olun, sert olur ve çatlaklar oluşur ve bu çatlakalr zamanla yaraya dönüşebilir bu yüzden şeker hastalarının çeşitli cilt kremleri yumuşatılmasında fayda var, arko krem gibi.
Yememesi Gerekenler
Şeker hastaları kesinlikle bol salçalı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdırlar, ve tabiki şekerli yiyecek tüketmemelidirler, bol bol sebzeli gıdalar tüketmelidirler.
Sık sık şeker ölçülmelidir
Eğer şeker ölçme cihazına sahipseniz, hastanızın sık sık kan şekerini ölçmenizde fayda var. Böylece olası şeker yükselmelerine veya düşmelerine önceden müdahale etme şansınız olacaktır.
9 Yorum
Yorum Yazın...
vbnhgcbnmöçlkjhg
22 Ekim Cumartesi 2011 16:04
tşkrlr
vbnhgcbnmöçlkjhg
22 Ekim Cumartesi 2011 16:06
bundan çok şey öğrendimD): TŞKKRLR
evin
14 Kasım Pazartesi 2011 16:27
bende çok şey öğrendim
Güven
27 Aralık Pazar 2015 21:10
Bende diyabetliyim
güllüm
22 Ekim Cumartesi 2011 16:07
TEŞEKKÜRLER
evin
14 Kasım Pazartesi 2011 16:25
teşekkürler çooooooookkkkk işime yaradı
evin
14 Kasım Pazartesi 2011 16:26
çççoooooooookkkkkk teşekkürler
zeynep
20 Haziran Çarşamba 2012 17:43
yaz aylarında hangi meyveleri tüketmelidir
zeynep
20 Haziran Çarşamba 2012 17:45
yazın hangi meyveleri tüketmli yardımcı olur musunuz?