Sağlık / Genel Sağlık Bilgileri
Akciğer Apseleri ve Tedavisi
Akciğer apsesi nedir ?
Bir akciğer içerisinde bir kısmın cerahatlanmasıdır. Çevre dokudaki enfeksiyona bağlı akciğer erimesi ile gelişen içi cerahat ile dolu akciğer kaviteleri. Genel gidiş ani başlayıcı ve ilerleyicidir.
Akciğer apseleri neden olur ? Bu apseler genellikle bir bronş borusunun tıkanmasından ileri gelir. Bu, tıkanma durumunu da aşan bir enfeksiyonun gelişmesine yol açar. Böyle bir apsenin olagelmesi genellikle burunda, boğazda veya ağızda yapılmakta olan bir ameliyat sırasında solunum yoluyla iltihaplanmış olan tükürük veya cerahatin nefes yoluyla ciğere girmesinden ileri gelmektedir.
Bir ameliyat olmadığı hallerde de akciğer apseleri meydana gelebilir mi ?
Evet, bir akciğer iltihaplandığı takdirde veya bir tümör dokusundan etkilenmiş olan alanın, dokunun lokalize şekilde ölmesiyle ileri gelebilmektedir.
Akciğer apsesi nasıl teşhis edilir ? a.Hastanın öksürme yoluyla çıkardığı cerahat çok kötü kokar. b.Hastalığın ilk günlerinde yüksek ateş, titreme, baş dönmesi meydana gelir. c.Röntgen filmi çekildiği zaman, filmde hastalığın özellikleri ve apse boşluğu da belirli bir şekilde görülür.
BELİRTİ VE BULGULAR -Öksürük -Ağız Kokusu -Balgam -İltihaplı, kötü- kokulu balgam -Ateş -Göğüs ağrısı -Nefes darlığı -Üşüme, titreme -Halsizlik -Kırıklık -Zayıflama -Kilo kaybı -Gece terlemesi -Kanlı balgam -Solunum seslerinde azalma -Hırılıtılı solunum -Sık solunum -Çarpıntı -Terleme -Asimetrik göğüs hareketleri -Parmak çomaklaşması
Akciğer apsesi her zaman ameliyat gerektirir mi ? Hayır. Bunların birçoğu, özellikle bundan önce meydana gelmiş olan bronş tıkanıklıkları ortadan kaldırıldığı taktirde, antibiyotiklerle tamamen tedavi edilebilir.