Sağlık / Genel Sağlık Bilgileri

Akciğer Apseleri ve Tedavisi

By  |  0 Yorum

Akciğer apsesi nedir ?
Bir akciğer içerisinde bir kısmın cerahatlanmasıdır. Çevre dokudaki enfeksiyona bağlı akciğer erimesi ile gelişen içi cerahat ile dolu akciğer kaviteleri. Genel gidiş ani başlayıcı ve ilerleyicidir.
Akciğer apseleri neden olur ? Bu apseler genellikle bir bronş borusunun tıkanmasından ileri ge­lir. Bu, tıkanma durumunu da aşan bir enfeksiyonun gelişmesine yol açar. Böyle bir apsenin olagelmesi genellikle burunda, boğaz­da veya ağızda yapılmakta olan bir ameliyat sırasında solunum yoluyla iltihaplanmış olan tükürük veya cerahatin nefes yoluyla ciğere girmesinden ileri gelmektedir.
Bir ameliyat olmadığı hallerde de akciğer apseleri meydana gelebilir mi ? Evet, bir akciğer iltihaplandığı takdirde veya bir tümör dokusun­dan etkilenmiş olan alanın, dokunun lokalize şekilde ölmesiyle ile­ri gelebilmektedir.
Akciğer apsesi nasıl teşhis edilir ? a.Hastanın öksürme yoluyla çıkardığı cerahat çok kötü kokar. b.Hastalığın ilk günlerinde yüksek ateş, titreme, baş dönmesi mey­dana gelir. c.Röntgen filmi çekildiği zaman, filmde hastalığın özellikleri ve apse boşluğu da belirli bir şekilde görülür.
BELİRTİ VE BULGULAR -Öksürük -Ağız Kokusu -Balgam -İltihaplı, kötü- kokulu balgam -Ateş -Göğüs ağrısı -Nefes darlığı -Üşüme, titreme -Halsizlik -Kırıklık -Zayıflama -Kilo kaybı -Gece terlemesi -Kanlı balgam -Solunum seslerinde azalma -Hırılıtılı solunum -Sık solunum -Çarpıntı -Terleme -Asimetrik göğüs hareketleri -Parmak çomaklaşması
Akciğer apsesi her zaman ameliyat gerektirir mi ? Hayır. Bunların birçoğu, özellikle bundan önce meydana gelmiş olan bronş tıkanıklıkları ortadan kaldırıldığı taktirde, antibiyo­tiklerle tamamen tedavi edilebilir.

 

Yorum Yazın...